HACCP – Hazard Analysis Critical Point– Analiza Zagrożeń Krytyczny Punkt Kontroli jest to system, gwarantujący racjonalne podejście do zapewnienia bezpieczeństwa żywności poprzez monitoring wszystkich punktów krytycznych, w których może dojść do skażenia produktu, a w szczególności oszacowanie ryzyka wystąpienia tych zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i dystrybucji żywności. Firma która uzyskała certyfikat HACCP zapewnia swoich klientów, że otrzymują produkt bezpieczny pod względem zdrowotnym.
System HACAP powinien zostać wprowadzony nie tylko w zakładach produkujących oraz przetwarzających żywność, ale także w gastronomii (restauracje, inne obiekty w których robiona jest oraz podawana żywność), hotelarstwie a także w sklepach spożywczych. System ten zapewnia m.in. bezpieczeństwo związane z przygotowaniem, wydawaniem a także obrotem żywnością.
W systemie HACCP wyróżnia się trzy rodzaje zagrożeń:
- Mikrobiologiczne (bakterie, wirusy);
- Fizyczne, np.: szkło, piasek;
- Chemicznych, np.: środki ochrony roślin, detergenty.
Podstawy prawne wdrażania systemu HACCP:
- Art. 5 Rozporządzenia (WE) nr 852/2004 PEiR z dnia 29.04.2004r. W sprawie higieny środków spożywczych. (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004 str. 1 z późn. zm.);
- Art. 59. Ust. 1 Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( Dz. U. z 2020r., poz. 2021) – podmioty działające na rynku spożywczym są obowiązane przestrzegać w zakładach wymagań higienicznych określonych w rozporządzeniu nr 852/2004;
- Art. 100 ust. 1 pkt 8 Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( Dz. U. z 2020r., poz. 2021) – Kto: nie wdraża w zakładzie procedur opartych na zasadach systemu HACCP wbrew obowiązkowi określonemu w art. 5 rozporządzenia nr 852/2004 lub nie przestrzega wymagań higienicznych, wbrew obowiązkowi określonemu w art. 59 ust. 1 podlega karze grzywny.
W celu zwiększenia kontroli nad czystością, system HACCP zaleca między innymi stosowanie kolorystycznego kodowania, w zależności od miejsca przeznaczenia (produkcja żywności, czyszczenie sanitariatów, miejsca wydawania żywności, itp.).
W związku z powyższym mamy do zaoferowania kolorowe ściereczki STANDARD SONEX, które zostały specjalnie stworzone, dla miejsc, w których szczególnie wymagany jest system HACCP. Dzięki dostępnej różnej kolorystki ściereczek, już nigdy nie pomylisz się, co do tego, jakiej ścierki powinieneś użyć w danym miejscu, a bakterie nie będą przenoszone z pomieszczenia do pomieszczenia.
Kolory poszczególnych ściereczek STANDARD SONEX kolor, można przyporządkować w następujący sposób:
- niebieskie przeznaczone są dla restauracji, miejsc spożywania posiłków (hotele, stołówki) – stosowane są np. do przecierania stołów,
- różowe do czyszczenia łazienek i toalet,
- żółte do dezynfekcji przyrządów kuchennych, np. noży, itp.,
- zielone do kuchni i obszarów przygotowywania żywności.
Ściereczki STANDARD SONEX kolor, jest to miękkie czyściwo w kartonikach (po 100 sztuk w kartonie), które nie pozostawia zarysowań na czyszczonej powierzchni, dokładnie zbiera wszelkie zanieczyszczenia, bardzo chłonne oraz wytrzymałe. Idealne do pracy na mokro oraz sucho, także z zastosowaniem różnego rodzaju detergentów. Ścierki mają szerokie zastosowanie w branży HORECA, hotelarstwie, restauracjach, gastronomii. Nasze ściereczki stosowane są również w przemyśle spożywczym.
Zalety ściereczek STANDARD SONEX kolor:
- przyjazna dla środowiska (wielokrotego użytku),
- ekonomiczna,
- nadaję się do wycierania na mokro oraz sucho,
- można używać z każdym dopuszczonym do użytku środkiem czystości (detergentami),
- nie pozostawia zarysowań na czyszczonej powierzchni,
- bardzo chłonne oraz wytrzymałe,
- dziurkowana struktura pozwala na lepsze zbieranie brud, kurzu,
- łatwa do spłukiwania,
- dostępna w czterech kolorach – wspiera regulacje HACCP